Revision history for Tekuce biljno gnojivo
Additions:
===Osnovni princip===
~- 1kg biljne mase (2/3 kante) - mahunarke, celer list, dragoljub ... vidi [[Resursi | tablicu resursa]]
~- 10l vode
Pokriti mrežom zbog insekata. Ostaviti da fermentira. Ljeti do 5 dana, zimi do 3 tjedna. Fermentacija je nekada burna, a rezultat je pojava pjene na vrhu te se zbog toga bačva ne smije prepuniti. Fermentacija je završena onog momenta kada vise nema pjene na vrhu, a sami pripravak ima tamnu boju. Nakon fermentacije se bačva može zatvoriti poklopcem. Biljno gnojivo je spremno za upotrebu. Može se koristiti do kraja sezone. Prije zime polijati PMove ili kompostanu.
==Primjena==
~- Odrasle biljke: 1:10 razrijediti
~- Mlade biljke: 1:15
~- Presada: 1:20
Ako se lisce polegne u roku od 10 minuta, gnojivo je prejako, pa treba zaliti vodom da se razblaži.
===Specializirani pripravci===
~- 1kg biljne mase (2/3 kante) - mahunarke, celer list, dragoljub ... vidi [[Resursi | tablicu resursa]]
~- 10l vode
Pokriti mrežom zbog insekata. Ostaviti da fermentira. Ljeti do 5 dana, zimi do 3 tjedna. Fermentacija je nekada burna, a rezultat je pojava pjene na vrhu te se zbog toga bačva ne smije prepuniti. Fermentacija je završena onog momenta kada vise nema pjene na vrhu, a sami pripravak ima tamnu boju. Nakon fermentacije se bačva može zatvoriti poklopcem. Biljno gnojivo je spremno za upotrebu. Može se koristiti do kraja sezone. Prije zime polijati PMove ili kompostanu.
==Primjena==
~- Odrasle biljke: 1:10 razrijediti
~- Mlade biljke: 1:15
~- Presada: 1:20
Ako se lisce polegne u roku od 10 minuta, gnojivo je prejako, pa treba zaliti vodom da se razblaži.
===Specializirani pripravci===
Deletions:
Fermentacija traje od 5-15 dana zavisno o uvjetime i temperaturi. Ljeti se fermentacija zavrsi u 5 dana, dok zimi traje i do 3 tjedna. Bitno je samo da nestane pjenica koja se stvori na povrsini.
Jako je bitno da je posuda otvorena jer za fermentaciju treba kisik. Mrezica sluzi da ne ulaze insekti koji se ili utope ili ostave jaja i licinke koje onda stvaraju probleme kasnije.
Tekuće biljno gnojivo moze zatvoreno stajati do godine dana.
[[Univerzalno]]
Additions:
Sva tekuća biljna gnojiva se rade po istom principu: 1kg biljne mase na 10l vode. Ostaviti da fermentira u otvorenoj posudi prekrivenoj mrezom.
Fermentacija traje od 5-15 dana zavisno o uvjetime i temperaturi. Ljeti se fermentacija zavrsi u 5 dana, dok zimi traje i do 3 tjedna. Bitno je samo da nestane pjenica koja se stvori na povrsini.
Jako je bitno da je posuda otvorena jer za fermentaciju treba kisik. Mrezica sluzi da ne ulaze insekti koji se ili utope ili ostave jaja i licinke koje onda stvaraju probleme kasnije.
Tekuće biljno gnojivo moze zatvoreno stajati do godine dana.
Fermentacija traje od 5-15 dana zavisno o uvjetime i temperaturi. Ljeti se fermentacija zavrsi u 5 dana, dok zimi traje i do 3 tjedna. Bitno je samo da nestane pjenica koja se stvori na povrsini.
Jako je bitno da je posuda otvorena jer za fermentaciju treba kisik. Mrezica sluzi da ne ulaze insekti koji se ili utope ili ostave jaja i licinke koje onda stvaraju probleme kasnije.
Tekuće biljno gnojivo moze zatvoreno stajati do godine dana.
Additions:
[[Slak]]
Deletions:
Additions:
[[Kopriva]]
Additions:
[[Preparat od maslačka]]
Additions:
[[Univerzalno]]
[[Juha od preslice]]
[[Juha od preslice]]
Deletions:
~- 1kg biljne mase (2/3 kante) - mahunarke, celer list, dragoljub ... vidi [[Resursi | tablicu resursa]]
~- 10l vode
Pokriti mrezom zbog insekata. Ostaviti da fermentira. Ljeti do 5 dana, zimi do 3 tjedna.
==Primjena==
~- Odrasle biljke: 1:10 razrijediti
~- Mlade biljke: 1:15
Ako se lisce polegne u roku od 10 minuta, gnojivo je prejako, pa treba zaliti vodom da se razblazi.